Rura Basa Jawa

Rura Basa Jawa

  1. Adang esuk = adang sega wayah esuk
  2. Adang sega = adang beras supayane dadi sego
  3. Jaga gerdhu = jaga keamanan manggon ing gerdhu
  4. Kelan lodheh = nggodok janganan supaya dadi sayur lodeh
  5. Mangan awan = mangan sega wayah awan
  6. Mbathik iket = Mbathik mori supayane dadi iket
  7. Mbunteli tempe = mbunteli dhele sing wis diragi supaya dadi tempe
  8. Menek klapa = menek wit klapa
  9. Mikul dhawet = mikul klenthing isine dhawet
  10. Ndheplok gethuk = ndeplok telo arep didadekake gethuk
  11. Ndodomi klambi = ndodom kain gawe klambi
  12. Ndudhuk sumur = ndudhuki lemah digaw sumur
  13. Negor gedang = negor wit gedang
  14. Nenun sarung = nenun benang supaya dadi sarung
  15. Netel jadah = netel ketan supaya dadi jadah
  16. Ngekum landha = ngekum arenge merang  supaya dadi landha
  17. Ngenam kepang = ngetan iratan pring digawe kepang
  18. Ngenam klasa = ngenam mendhong digawe klasa
  19. Nggodog wedang = nggodog banyu arep digawe wedang
  20. Nglinthing rokok = nglinthing mbako klobot digwe rokok
  21. Nguleg sambel = nguleg Lombok karo uyah digwe sambel
  22. Nulis laying = nulis dluwang kanggo ngirim laying
  23. Nunggu manuk = nunggu sawah supaya parine ora dithotholi manuk
  24. Nunggu peni = nunggu kayu supaya genine ora mati
  25. Nyunduki sate = nyunduki daging kanggo lidi
  26. Tangi turu = melek bar turu

Rura basa berasal dari 2 kata, yaitu rura dan basa. Rura mempunyai arti rusak dan basa adalah bahasa. Rura basa berari bahasa yang rusak karena tidak logis.

Rura basa merupakan istilah dalam bahasa jawa yang berupa kalimat-kalimat salah kaparah. Disebut salah kaprah karena penggunaan kalimat yang kurang tepat sesuai dengan maknanya.

Meskipun salah kaprah, pengguaan kalimat ini sudah lazim digunakan oleh masyarakat pada umumnya.

Misalnya, Adang Sega

Frasa adang sega (memasak nasi) salah kaprah, karena yang dimasak bukan nasi melainkan beras.

Referensi:

Sekolah Online

Kuliah Online

Pinterin

0 / 5

Your page rank:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code